0878 56 02 08

СПОРТ И ЗАНИМАЛНЯ ЗА ДЕЦА С УВРЕЖДАНИЯ

Фондация „Булгари“ e официално лицензиран доставчик на социалните услуги „Терапия и рехабилитация“, „Информиране и консултиране“ и „Обучение за придобиване на умения“.

Лицензите са издадени от Агенция за качеството на социалните услуги към Министерство на труда и социалната политика. Вследствие на това развихме и Детски Център „Смело Сърце“ (гр.София, кв.Красна поляна, бл.329), насочен към нуждите на деца с увреждания/със специални образователни потребности. Центърът е разделен на няколко зони: зона за адаптирана физическа активност (спорт), зона за терапевтични и образователни дейности, и зона за битови дейности, в които децата се учат на базови умения като готвене, пране, чистене и т.н.

АДАПТИРАНА ФИЗИЧЕСКА АКТИВНОСТ (СПОРТ)

„Смело Сърце” е място, на което работим с лица с увреждания, използвайки спортни дейности. При нас могат да заповядат както деца, така и възрастни, а заниманията ни са групови и/или индивидуални. Опитът ни е свързан с:

 • физически увреждания
 • интелектуални затруднения
 • хиперактивност с дефицит на внимание
 • от аутистичния спектър
 • синдром на Даун
 • психични разстройства
 • специфични диагнози, довели до задръжки в психичното развитие
Използваме УПРАЖНЕНИЯ, ИГРИ И РИТМИ и целим развитие на:
 • физическия потенциал
 • познавателната, психомоторната и емоционална сфера
 • когнитивните функции на мозъка:
Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е методика.jpg

ПАМЕТ, МИСЛЕНЕ, КОНЦЕНТРАЦИЯ, ВНИМАНИЕ, ВЪЗПРИЯТИЕ

Ние считаме, че колкото по-слабо е развито всичко изброено, толкова по-трудно човек
успява да живее независимо и пълноценно.

Заниманията се структурират по начин, който да отговори на уникалните потребности на всяка отделна личност и да подпомогне нейното усъвършенстване. Дейностите са със средна продължителност от 60 минути, а таксата е свързана с броя месечни посещения. Ще получите лично внимание, отношение и професионализъм.

Център „Смело Сърце” се управлява от Фондация „Булгари”. Фондацията има зад гърба си два успешно изпълнени европейски проекта за адаптирана физическа активност, а „Смело Сърце” е естествено продължение на тези инициативи. „Булгари” е автор на единствената по рода си „Методика за използване на спортни активности при деца с увреждания”, реализирана в съвместна инициатива с Агенция за хората с увреждания Фондация „Булгари” извършва и обучения за екипи на социални услуги, работещи с лица с увреждания.
ЗАНИМАЛНЯ И БИТОВИ ДЕЙНОСТИ

„Смело Сърце”
разполага с добре оборудвана занималня за деца и младежи със СОП на възраст над 4г. В нея:

 • Заниманията се провеждат от специалисти – психолог, специален педагог/ресурсен учител, логопед
 • Съществува възможност за индивидуална и групова работа
 • По Ваше желание би могла да бъде включена закуска и/или обяд – с храна от вкъщи или поръчана такава
Битовите дейности са част от програма „Аз мога” на Детски Център „Смело Сърце”. В нея, с помощта на специалист, децата опитват да придобият ключови умения за тяхната независимост: как да си приготвят храна, да изпират дрехите си, да почистват и т.н. За целта в Центъра има обособен кът със съответните уреди.
Заповядайте, за да обсъдим персоналните Ви нужди и да отговорим по-прецизно в затрудненията на детето Ви.
Хронология на нашите дейности:

През 2018-та година Фондация „Булгари“ реализира проект в партньорство с Национална асоциация по приемна грижа. Инициативата бе финансирана от Агенция за хората с увреждания, а работата по проекта обхвана над 30 деца с увреждания от приемни семейства от градовете Плевен, Хасково и Видин. Комбинирахме дейности с адаптирана физическа активност и дейности с употреба на специализирани технологични средства (апарат за биологична обратна връзка и апарат за аудио-визуална стимулация).

През 2019-та година стартирахме проект по ОП „Развитие на човешките ресурси“.  Открихме „Център за интеграция на деца с увреждания, посредством адаптирана физическа активност, технологични средства и образователни дейности“ и работихме с 30 деца с увреждания с ментални и физически диагнози.

През 2020-та година продължихме да разширяваме кръга на хората, с които работим. Това се случи чрез инициативата „Иноватовни социални услуги за личностно развитие на лицата с психични разстройства и
интелектуални затруднения“ по ОП „Развитие на човешките ресурси“, в който участие взеха 20 лица с психични разстройства и интелектуални затруднения, живущи в Защитени жилища в ж.к.”Слатина”, ж.к „Дружба” и ж.к.”Света Троица”, гр.София. С тях работихме основно през методите на адаптирана физическа активност.

Голяма част от гореизброените ни посетители, продължават да посещават Център „Смело Сърце” и днес.

Сертификат за едномесечен стаж на управителя на Фондация „Булгари” в една от най-престижните и посещавани клиники в света – Националната болница за очна и пластична хирургия на Русия – „Alloplant”. Стажът бе свързан с добиването на нови знания и умения в сферата на неврофизиологията, психофизиологията и консултирането на пациенти. Той бе реализиран под личния надзор на проф.Ернст Мулдашев – световно признат медик, известен като първият човек в света, осъществил трансплантация на око.Намирам посещението на центъра от сина ми Златомир за много полезно. Тренировките са не само полезни, но и много интересни за него и той ги приема като игра. Намери си приятели, което не е много лесно при него. Особено в студения период на годината, когато не може да тича в парка е чудесно да изразходи енергията си, да потренира и да научи нещо полезно (треньорът Любо го научи да играе шах). Всички от персонала са много любезни, разбиращи и подкрепящи, а в същото време прекрасни професионалисти. Благодарна съм, че имам възможност да водя сина си там!

Надежда Томова, родител

Майка на дете с детска церебрална парализа ми даде координатите на Фондация „Булгари“, вечно ще съм й благодарна. Свързах се, отидохме на място и се разбрахме как да работим. Много добри хора има, много внимание и желание за помощ към Любчо, моето внуче, което е с диагноза ДЦП. Между тях е й колектива на Фондация „Булгари“- професионализъм, добрина, уют, коректност, индивидуално внимание към всеки и всичко. И най-важното разбиране и човечност. Любчо ходи с голямо желание и е щастлив. Благодаря ви, скъпи млади хора! Бъдете здрави и благословени!

Санка Христова, баба и настойник

Искам да споделя наблюденията си от работата в Центъра смоята дъщеря. Работата извършена през месеците досега, помогна много на детето ми. Мария вече е много напреднала с координирането на движенията й. Това е огромен напредък за нея и се забелязва и от логопедите и психолозите, които работят с нея. Друго важно при нейното състояние „аутизъм“ е да излиза от зоната на комфорт като посещава нови места и се среща с нови хора. Благодарение на невероятния персонал преодоляхме и това и  Мария  още от първия месец на посещение тичаше към сградатаи си търсеше  треньора, за да прави упражненията. Много съм благодарназа внимателното отношение на целия персонал към нас. Насоките на професионалния колектив изключително много помагат и на мен в отглеждането на детето ми и на нея в развитието й.

Вера Стойнева, родител

Свързах се с фондацията по препоръка на треньора ни по плуване. Още в първия ни разговор с г-н Румен Колев ми направи впечатление с прямота си, точните отговори и конкретни дати. Всички направени уговорки се спазиха още на първата ни среща. Още с първите посещения в Центъра ми допадна и неговият екип. Тези хора наистина обичат работата си и искат да помогнат на децата. Имат отдаденост и желание за работа, съпричастност и разбиране, приемат различните деца, общуват не само с тях, но и с родителите. Това е от изключителна важност, както за нас, като родители, така и за децата. Тичат, скачат, гонят се и играят с тях. Благодарение на тях синът ни се чувства чудесно, прави неща, които преди това му беше трудно, измисля нови игри, подобри се координацията и концентрацията. Искренно се надявам да продължим съвместната ни работа, защото макар и бавно, резултати има! Благодаря от името на цялото ни семейство!

Цветелина Спасова, родител

Помощта, която получаваме в Центъра е незаменима част отцялостната терапия при моето дете.Физическите дейности, които той методично извършва оказват благотворно въздействие върху всички аспекти от неговото развитие.При сина ми изграждането на физическа дисциплина и развитие на тренировките стана единствено и само благодарение на всеотдайното отношение и индивидуален подход на всеки един от екипа в Центъра.

Вержиния Иванова, родител

Майка съм на Ема Мартинова, дете на 12 години, с диагноза детска церебрална парализа и микроцефалия – средна степен на умствено изоставане. Откакто посещаваме Центъра на Фондация „Булгари“, Ема се чувства много щастлива, много емоционално заредена, наистина подобри своята физическа активност. Защото постоянно се движи и според нейните възможности се развива. Много благодаримна екипа, желаем ви успех! Наистина ви благодарим! Всеки път като минаваме покрай Центъра и Ема реагира, сякаш иска да се качи. Бъдете здрави!

Надя Царева, родител

Аз съм майка на едно 17-годишно дете с увреждане! От септември миналата година посещаваме Центъра,където се занимават индивидуално с моето дете! Искам да споделя моята огромна изненада от инструкторите, особенно от Любо, който най-често работи с детето. Плътно един час се занимават интензивно и с невероятно разбиране и компетентност! Детето ходи с желание и очакване и виждам,че се чувства преобразен, здрави със самочувствие!Отношението на хората там е удивително! В самата обстановка личи загриженост и кауза-да помогнат. Чест и почитания към екипа и основно на Любо и Румен! Благодаря!

Анна Чолакова, родител

Благодаря за възможността да посещаваме Центъра и за вниманието и усърдието, с което работите. Боби с нетърпение очаква всяка среща с вас, а за мен това е най-важното нещода виждам детето си щастливо и доволно след всяка среща с вас. Дерзайте, прекрасни хора! Не спирайте да правите децата ни щастливи!

Калинка Томова, родител

Добре е да има места в София, където „специалните“ деца да могат да спортуват и това да е финансово достъпно за родителите им. А екипът: спортен дух и професионализъм, в съчетание с гъвкавост по-отношение наспецифичната работа със всяко дете.

Павлина Дякова, родител

Детето ми със Синдром на Даун.От август 2019г.Посещаваме Центъра. Екипът подхождаа професионално и с нужното внимание,насърчават я и я подкрепят.Заниманията и спортните упражнения са много важни за нейното развитие.Тя с ходи с желание,чувства се прекрасно и много обича треньорите си!Благодаря ви за труда и подкрепата,която ни давате!

Далида Станкова, родител

Моят син Даниел е с диагноза аутизъм. Освен това е и хиперактивно дете. Откакто посещаваме Центъра Ви неговата енергия е пренасочвана в дейности и упражнения, които развиват и са полезни не само за физиката, но и за психиката му. Изключително впечатление ми направиха хората работещи в Центъра. Всеки един от тях подхожда с индивидуалност и професионализъм към всяко дете. Въпреки различните потребности на всички деца, посещаващи Центъра, те успяват да извадят най-силните страни на всяко едно от тях. По този начин им помагат да напредват, използвайки най-доброто на което са способни!

Лилия Каравелова, родител

Посещенията в Центъра са много полезни, не само, защото там се работи целенасочено с децата, но и се разширява социалният им кръг. Срещат нови хора и предизвикателства. Прави впечатление изключително индивидуалният подход към всеки клиент – в това отношение персоналът е забележително изобретателен и упорито търси начин да постигне резултати.

Боряна Симеонова, родител

0878 56 02 08